Perşembe, Mayıs 25, 2006

Korku toplumu-Linç Toplumu


Mesut Çiçek'in express'deki yazısından alıntı:
' 'Ya güçten yana olacaksınız ya da hukuktan ve adaletten.gerçek ayrım bu.Emekli askeri hakimÜmit Kardaş,kendisiyle yaptığımız söyleşide meseleyi böyle özetliyor.
Söz konusu güç hem silahlı ,hem külahlı.Külahı silahından daha güçlü:İçinde anayasa gibi bir meşruiyet,irtica gibi bir mazeret,''asker millet gibi bir ideoloji,holding medyası gibi bir işbirlikçi mevcut.''hukuk''dedikleri böyle bir külah,bir illüzyon gösterisidir ki,tavşanda peydahlar,suçlu da.Adalet mi? O bir dış mihrak.
Herhangi bir güç hukukun-evrensel anlamıyla hukukun-üstündeyse yargıdan muafsa ,hikmetinden sual olunmazsa,onun olduğu yerde adalet olabilir mi?
Bu tür rejimlerin siyasi literatürde bir adı ,sanı var:Faşizm.Belirleyici özellikleri,''tek''çi olmaları.Tek millet,tek lider,tek dil,tek din ,tek mezhep,tek ırk...
Bunca''tek''lik ancak tek parti ile olabileceğinden,faşizm bir tek parti rejimi.Evrensel olarak böyle, ama burası başka bir gezegen.Bu mıntıkanın faşizmi çok partili faşizm.Bütün partiler ''tek''çi,aksi halde iktidar olmak bir yana,meclis'e dahi girmeleri mümkün değil,bir kaza olur da girerlerse icaplarına bakılır.
...
Türk usulü faşizm böyle bir rejim.Çok partili,parlementer,''serbest''seçimli.Bu sayede demokrasi illüzyonu yaratılıyor.''hukuk ''devleti görüntüsüne bürünüyor.Ama gün gelip ''allahın sopası yok ki ''dedirten bir kaza veye bir suçüstü olunca , örtülü faşizm alenileşiyor.ve güç gösterisi başlıyor:Bakanlar Kurulu'nave ilgili devlet kurumlarına gereken komut veriliyor,gereken operasyon yapılıyor.Bütün bunlar olurkentoplumun ekseriyeti sesini çıkarmıyor.Çünkü ses çıkaranların başına neler geldiği biliniyor.
Faşizm korku rejimi,hükmettiği toplumunda korku toplumu olması kaçınılmaz .Korku yalnız sinme değil,saldırganlık da yaratıyor.Korku toplumu linç toplumu aynı zaman da. ''

Alıntı Kaynak:Express dergisi -sayı 61

Hiç yorum yok: