Perşembe, Haziran 22, 2006

Requiem Hakkında İki Anekdot



''1791 Temmuz'unda, Mozart'ın evine bir yabancı geldi. Griler içindeki bu ziyaretçi, bir soylunun elçisi olarak geldiğini ve besteciye efendisi adına bir requiem siparişi vermek istediğini bildirdi.Sipariş verenin kimliğini gizlemek istediğini ve eserin efendisi için çok değerli birisi için sipariş edildiğini söyledi. Eser için besteciye yarısı hemen ödenmek üzere 450 Gulden verilecekti. Hızla çalışmaya başlayan Mozart , aynı zamanda ''Sihirli Flüt'' için de çalışıyordu.Mozart , Requiem üzerindeki çalışması ilerledikçe korkunç bir fikre saplandı. Uzun sürede etkisini gösteren bir ilaçla zehirlendiğini ve eseri ısmarlayanların ölüm tarihini hesapladıklarına inanıyordu.Böylece her geçen gün , bestelediği eserin kendi Requiem 'i olduğuna inanmaya başladı.''
-----0000000------
''Viyana yakınlarındaki şatosunda yaşayan Kont Franz von Walsegg amatör olarak flüt ve çello çalan , aynı zamanda besteci olmaya heveslenen bir soyluydu. Şatosunda düzenlediği konserlerde , önceden devrin tanınmış bestecilerine sipariş ettiği eserleri , kendi besteleriymiş gibi sunmaktan büyük zevk duyardı. Çevresindekilerin çoğu , işin aslını bilmekle birlikte, kont'un oyununa katılıyordu.
14 Şubat 1791 günü , Kont'un genç eşi Anna Von Walsegg ,21 yaşında yaşamını yitirdi. Bu olaya çok üzülen Kont, karısının ölümünün birinci yılında çalınmak üzere bir Requiem ısmarlamak istedi. Besteci olarakta Mozart'ı seçti ve adamlarından birini ona gönderdi.Neredeyse efsane haline gelen ''grili adam '' , yani kimliğini gizleyen elçi, besteciye çok iyi bir tutar , 450 Gulden öneriyordu.( Müzik tarihçileri Mozart'ın Kont'u tanıdığı yolunda fikirler ileri sürüyorlar. Eseri bizzat Kont'un kendisinin Sipariş verdiğini söylüyorlar.)
Mozart her zaman olduğu gibi , siparişi alır almaz hemen çalışmaya başladı. ilk iki bölümünü tamamladı. Daha sonra Sihirli Flüt Operası üzerindeki çalışmaları ve gittikçe bozulan sağlığı, bestecinin istediği hızda çalışmasını engelliyordu. 5 Aralık 1791 gecesi öldüğünde eserin ancak ''Lacrimosa'' bölümüne kadar tamamlayabilmişti.Diğer bölümler için ancak taslaklar vardı.
Mozart'ın ölümünden sonra karısı Constanze, eseri tamamlanmış olarak geri verme telaşına düştü. Eşinin ölümü zaten kötü olan maddi durumlarını iyice bozmuştu ve buradan alacağı paraya çok ihtiyacı vardı.Genç kadının aklına , kocasına son yıllarda eserlerini kopya etmekte yardım eden ve aynı zamanda öğrencisi de olan Franz Xaver Süssmayr geldi. Üstelik Mozart'ın stilini en iyi o taklit ediyordu. Böylece eser üzerinde çalışmaya başlayan besteci , bir süre sonra eseri tamamladı ve eser sipariş sahibine ulaştırıldı.
Gerçekten de bugün pek çok uzman, eserin hangi bölümlerinin Mozart'a ait olduğunu tam olarak saptayamıyor.''
Gerek müziğindeki olağanüstü yoğunluk,gerekse bestelenişindeki esrar, Requiem'i iki yüz yıldır Mozart'ın en tanınmış eseri konumuna getirmiştir.

''Duygularımı şiirle aktaramam, şair değilim;
kendimi gölgeler ve ışıkla ifade edemem, ressam değilim;
düşüncelerimi hareketlerle de açıklayamam, dansçı değilim.
Ama hepsini müzikle yapabilirim.Ben müzisyenim...''
W.A.Mozart
kaynak: Boyut Müzik/klasik müzik koleksiyonu

Hiç yorum yok: